SoveGuiden

test af topmadrasser, elevations- og kontinentalsenge, boksmadrasser og meget mere.

Guides

Vælg den rigtige sengGuiden er udarbejdet med udgangspunkt i andre frit tilgængelige guides på internettet. Kilderne kan du finde links til i bunden af denne side. Alt information og data er behandlet kritisk og forsøgt bekræftet af minimum to uafhængige parter.

Guiden her har været en måneds tid undervejs. Der er brugt et dusin timer på at udarbejde og tilrette den. Og nu kan vi stolt præsentere den kæmpe guide til at vælge den rigtige seng.

Vores øvrige guides

Her på hjemmesiden har vi også et par andre guides, foruden den, som du skal til at læse. Vi vil lige bruge lejligheden til kort at gøre lidt reklame for et par af dem. Vores øvrige guides omfatter blandt andet en række test af elevationssenge, kontinentalsenge og boksmadrasser. Derudover har vi også en guide til belysning i soveværelset og en om valg af dyne (og en masse andre, som du kan finde, hvis du navigerer rundt på forsiden).

Undervejs i denne guide vil du opleve, at vi henviser til vores øvrige guides, hvor vi finder det relevant. Og vi kan kun anbefale, at du har læst, eller skimmet, de andre guides, inden du for alvor begynder at pløje branchen igennem for at finde den perfekte seng.

Den komplette guide anno 2016

Når du skal købe en ny seng – eller rettere, investere i en ny seng – så bør du gøre dig en lang række overvejelser inden du svinger kreditkortet. Du har måske allerede gjort dig nogle tanker om, hvordan sengen skal se ud, hvordan den skal være opbygget og ikke mindst, højst sandsynligt, hvad der maksimalt må stå på prisskiltet.

Og det er også et ganske fint afsæt.

Meningen med denne guide er at hjælpe dig skridtet videre. Den skulle gerne belyse nogle nye parametre, som du måske ikke har tænkt over endnu. Og guiden skulle også gerne give dig nogle gode råd med på vejen. Det er i hvert fald hensigten.

Hvorfor endnu en guide om senge?

Der er desværre stadig mange, til trods for de utallige guides og massevis af information, som er frit tilgængelige på internettet, som tager en alt for overilet beslutning og spenderer tusindvis af kroner på seng, som de selvfølgelig har store forhåbninger til. Den skulle jo gerne være bedre end din nuværende seng.

Det er derfor knap så sjovt, når den splinternye drømmeseng bliver leveret og slet ikke lever op til dine forventninger. Meningen med denne guide er, at du, når du køber en ny seng, skal være så godt klædt på som muligt til at tage den rigtige beslutning.

Guiden indeholder de væsentligste informationer fra alle andre guides og informationer på internettet. Derfor er det glædeligt, at du har fundet denne guide – Danmarks mest komplette guide til senge-valg anno 2016.  

Guiden løser næppe alle livets hovedpiner. Men følger du rådene og informationerne, som du finder i de næste par sider, så er du i hvert fald sendt på rette vej. Du vil blive klædt på til at skelne de dårlige senge fra de gode. Og du vil få informationer om, hvilke kriterier, der er væsentlige i branchen. Kort sagt skulle den seng, som du vurderer er et match til dine krav, ifølge vejledningen i denne guide, gerne sikre, at du kommer godt fra start, hver dag. Og såvel slutter dagen optimalt.

Guiden er både lavet til dig, som ikke har den fjerneste forstand på senge. Og dig, som ved det allermest grundlæggende. Uanset, så kommer du ikke til foretage en forhastet beslutning. I hvert fald ikke, hvis du læser denne guide til ende.

Guiden dækker alle de karakteristiske spørgsmål, som du måtte have og den kommer også omkring de forskellige parametre, som du bør have i baghovedet mens du kigger branchen tynd for at finde den helt perfekte seng – og hvem ved, måske rammer en af de senge, som vi anbefaler i denne guide,, helt plet på dine behov?

Lad os hoppe ud i det, så du kan få den perfekte søvn så hurtigt som muligt.

Dine kriterier til sengen

Parameter:
Kvalitet
Design
Komfort
Størrelse
Type
Mærke / brand
Forhandler
Fleksibilitet
Pris

Du kan printe skemaet her.

Vi har udarbejdet ovenstående skema. Og vi anbefaler, at du bruger nogle minutter på at gøre dig nogle overvejelser omkring parametrene. Formålet med skemaet er, at du indledningsvis bør gøre dig nogle tanker om, hvor højt du prioriterer hvert enkelt kriterium. Hvis ikke du er bevidst om ovenstående kriterier, så bliver det svært at finde en kvalitetsseng.

Skemaet kan spare dig for flere timers research men også for tusindvis af kroner når du står og skal investere i en ny seng til soveværelset. Hele vejen igennem guiden skulle du gerne kunne se en sammenhæng mellem dine prioriteringer og den måde, hvorpå du finder den helt perfekte seng.

Lad os gennemgå blanketten slavisk.

Sengens kvalitet

Kvalitet er et meget uhåndgribeligt begreb. I forbindelse med udarbejdelsen af denne guide har vi set mange eksempler på hjemmesider, som slynger om sig med fornemme begreber. Heriblandt kvalitet. Det kunne også have været helt fint. Hvis ikke det var fordi, ingen af hjemmesiderne klargør, hvad kvalitet egentlig er. Hvordan ser en kvalitetsseng ud? Hvad koster en kvalitetsseng? Hvad ER en kvalitetsseng?

Det mønster har vi valgt at bryde med. Så vi gik i tænkeboks for at finde ud af, hvad vi forbinder med kvalitet. Eller rettere, hvad kvalitet er for os. Vi mener, at kvalitet er:

Sengens evne til at opfylde dine behov så effektivt som muligt sammenlignet med andre senge

Det lyder jo meget fint. Men vi er stadig tilbage ved de ovenstående spørgsmål. Hvordan ser sådan en seng ud? Hvad koster den? Hvordan finder jeg den? Det får vi jo ikke svaret på, ved at klargøre begrebet kvalitet.

Svaret er, at sengens kvalitet er en kulmination af skemaet ovenfor. De senge, som opfylder de behov, som du har prioriteret ovenfor, er kvalitetssenge. Og det er jo selvsagt meget individuelt. Og derfor tager det også tid at finde den perfekte seng.

Sengens design

Dog er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om din kommende sengs design. Det lyder måske som om, at det kun er aktuelt, hvis du leder efter en seng i den dyre ende – eksempelvis en kontinental- eller elevationsseng. Men det er ikke helt tilfældet.

Det er mindst lige så aktuelt, hvis du er studerende, der er på jagt efter en billig boxmadras. For uanset sengens pris og type, så er der væsentlig forskel på forskellige produkters design.

Du kan nemlig sagtens få en billig og pæn boxmadras (eksempelvis denne). Og du kan sagtens betale i dyre domme for en kontinentalseng, hvor designet ikke matcher dine smagsløg.

Og netop derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du rent designmæssigt er på jagt efter.

Det kunne være, at du er på jagt efter en hvid boxmadras. Det kunne også være, at du prioriterer, at det skal være en seng med opbevaring.

Det kunne også være, at du ikke har så mange krav rent designmæssigt til din seng. Så nedprioriterer du blot dette parameter og hopper videre til det næste; sengens komfort.

Sengens komfort

 

Sengens type

Måske har du allerede hørt om nogle af de forskellige sengetyper. Måske ikke. Så lad os kort gennemgå, hvilke typer du med stor sandsynlighed vil støde på og hvad forskellene helt overordnet er på disse:

Madrasserne

For nemhedens skyld starter vi ud med madrasserne. De er gengangere selv ved de mere avancerede senge, såsom elevations- og kontinentalsengene, og derfor er det en fordel, hvis du, når du når til gennemgangen af de førnævnte mere avancerede senge, allerede kender til de forskellige madrasser.

Topmadrassen

 

Springmadrassen

 

Boxmadrassen

Der er rigtig mange, der vælger at købe en boxmadras. Men fordi andres valg falder på en boxmadras, så er det ikke nødvendigvis det rette valg for dig. Så lad os kigge nærmere på boxmadrassen, så du kan vurdere, hvorvidt den lever op til de prioriteringer, som du lavede i forbindelse med skemaet i starten af guiden.

Overordnet kan man sige, at boxmadrassen er:

Overordnet kan man sige, at boxmadrassen er:
Den nemmeste løsning og den billigste løsning

Boxmadrassen er uden tvivl den nemmeste løsning. Du får en seng, uden diverse smarte funktioner, som ellers ville have sendt boxmadrassernes pris på himmelfart. Det er egentlig bare en madras på fire ben.

Når du køber en boxmadras modtager du den i flere dele. Det betyder, at du selv skal montere benene. Heldigvis er det dog lige ud ad landevejen og der bør ikke være nogle problemer med at samle sengen.

Derudover hverken vejer eller fylder en boxmadras meget. Den er derfor nem at flytte rundt med, hvilket er fordelagtigt når der skal rengøres og støvsuges. Derfor vælger mange, der bor i lejlighed, en boxmadras.

Hvis du på et tidspunkt skal flytte er sengen også nemmere at skille ad end kontinental- og elevationssengene. Og det skyldes blandt andet, som nævnt ovenfor, at den kun består af henholdsvis madrassen og benene, som du selv har monteret.

Som nævnt, så er boxmadrassen den billigste løsning. Det skyldes, at der er sparet på alt, hvad der hedder teknologi og smarte funktioner. Og det gør boxmadrassen velegnet til studerende og andre, for hvem prisen spiller en væsentlig rolle.

Vælger du en boxmadras, så anbefaler vi, at du også køber en tilhørende topmadras. Det ligger i navnet, at topmadrassen skal placeres ovenpå boxmadrassen. De bidrager med en øget komfort, blødhed og stabilitet og fås i mange tykkelser, materialer og designs.

En boxmadras er knap så stabil som elevations- og kontinentalsengene, hvorfor vi anbefaler, at du skaffer dig en tilhørende topmadras, som uden tvivl er pengene værd.

Derudover kan det kun anbefales, at du køber en boksmadras med mere end ét lag af fjedre. Vælger du kun ét lag, så får du ikke særlig meget støtte i din seng. Og det kan du ende med at finde meget irriterende. Når det så er sagt, så er det sengen, som vi anbefaler til studerende, som ikke har det helt store budget til at indrette soveværelset.

Som nævnt er boksmadrasser den billige løsning. Og derfor er forskellen rent prismæssigt på de gode og dårlige boksmadrasser også meget lille sammenlignet med senge i den dyre ende. Samtidig er forskellen rent kvalitetsmæssigt på boksmadrasser meget stor. Men hvilken boksmadras skal du så vælge?

Boxmadrasser findes i mange forskellige størrelser og fastheds-grader. Og her er det vigtigt at holde tungen lige i munden og bevare overblikket. Det kan nemlig sagtens være, at den billigste boksmadras er bedre til dig end den dyre. Og det skyldes fjedrene.

Hvis du følger skemaet, som vi præsenteret dig for tidligere i guiden, så får du en god forståelse for det. Du vil nemlig opleve, at en person på 65 kg. ikke har behov for multipocket fjedre, som desuden også koster mere at fremstille. Og derfor kan man lige så godt, i dette tilfælde, vælge en boksmadras med helt normale pocket fjedre. Og samtidig spare lidt på sengen.

Til sidst kan det lige siges, at madrassen bliver mere slidt på den ene side end på den anden. Og det skyldes, at man ikke bare kan vende madrassen om. Det kan du dog undgå med en topmadras, som nævnt tidligere.

Vælg den bedste boxmadras

Boxmadrassen henvender sig kun til dem, som ikke har de store krav og forventninger til deres seng. For der er vitterligt intet smart over en boxmadras. Men den fungerer, er simpel og er ikke mindst billig. Og netop fordi den er billig, vælger mange at købe den.

Den er oplagt, hvis du blot skal bruge sengen til at sove i og ikke ser hverken TV, læser eller lignende i sengen. For boxmadrassen kan ikke tilpasses. Den er vandret men kan sagtens bruges til lidt lagengymnastik. Og med boxmadrassen får du virkelig meget madras for pengene.

Fordelen ved boxmadrassen er, at du med en madras og et par ben har en anvendelig seng. Det tager ikke mange minutter at samle den, og den kan hurtigt skilles ad igen, hvis du skal flytte. Og den kan samtidig nemt rykkes rundt, hvilket gør den smart i forbindelse med rengøring.

Hvad prisen angår, så koster en boxmadras kun omkring 30-40% af, hvad en elevationsseng koster. Så der er virkelig mange penge at spare, hvis du ikke har behov for hæve-sænke funktionen eller et smart design. Eller sågar, hvis du bare ikke har særlig meget plads i soveværelset.

Men som sagt tidligere er der mange prisklasser og mange forskellige kvaliteter. Og det gør det svært at få et overblik over de mange forskellige slags. Og derfor er det afgørende, at du har en fornemmelse af, hvad det egentlig er du leder efter. Det gennemgår vi separat i en afsnit længere nede i guiden.

Nysgerrig på, hvilke boxmadrasser vi anbefaler? Det kan du se lige her

De dyre senge

Kontinentalsengen

Kontinentalsengen finder vi i den lidt dyrer ende. Du får dog også en komplet løsning. Du skal ikke ud og købe flere dele separat for at kunne tage sengen i brug. Alt fra madrasser til ben medfølger.

Du vil lynhurtigt opleve, at kontinentalsengene har en høj komfort og flotte designs. Rent visuelt er der ofte tale om eksklusive senge.

Den helt store forskel på kontinentalsenge og boxmadrasser er opbygningen. Kontinentalsengene består af 3 lag. Eller madrasser om man vil. Henholdsvis topmadrassen, som vi, som navnet antyder, finder i toppen af kontinentalsengen. I midten finder vi enten en springmadras eller skummadras. Oftest er det en springmadras. I bunden finder vi boksmadrassen, som du også kan anvende separat som seng.

Det er vigtigt, at alle madrasserne i nogenlunde samme kvalitet. Ofte er der sparet penge på boksmadrassen, så det kan kun anbefales, at du tjekket denne ud inden du vælger en seng. Boksmadrasserne kan du læse meget mere om ovenfor.

Og der er mange fordele ved at have flere lag, som det er tilfældet med kontinentalsenge.

For det første gør de mange lag, at sengen bliver højere. Det betyder, at du med en kontinentalseng kommer til at stå ud af sengen fremfor op ad sengen. Og det lyder jo alt sammen meget dyrt. Men det er det ikke nødvendigvis.

Kontinentalsenge kan nemlig godt købes til fornuftige priser.

Som en bonusinfo kan det fortælles, at kontinentalsengene er meget populære i USA. I Danmark er de også ved at blive mere og mere populære. Og det er blandt andet fordi, de giver en god søvn.

I nogle tilfælde kan det dog godt anbefales, at du vælger en elevationsseng. Det er blandt andet, hvis du laver andre ting i sengen end at sove. Blandt andet spiller computer, læser eller ser TV. Det kan du læse meget mere om nu.

Elevationssengen

En elevationsseng minder meget om en kontinentalseng. I hvert fald på komforten og designet. Der er dog flere væsentlige forskelle på de to typer.

En af fordelene ved en elevationsseng er hæve-sænke funktionen. Den gør, at du får en meget fleksibel seng, som du kan tilpasse på mange forskellige måder under brug. Elevationssengene har ofte elevation ved hhv. nakken, ryggen og benene. Og det kan kun anbefales, at du gør brug af det. Elevationen kan bruges til at aflaste kroppen. Og det er dét, som gør elevationssengen fordelagtig.

Hæve-sænke funktionen betyder samtidig, at elevationssengen er at foretrække, hvis du laver andre ting i sengen end at sove. Det kunne være at spille computer, se TV eller læse. I og med, at sengen kan tilpasses kan du både lige og sidde i sengen, uden at det bliver ubehageligt. Det er desuden anbefalet, at du har en elevationsseng, hvis du har tendens til at få rygproblemer eller træner og dermed har behov for at kunne hæve benene for en bedre restitution. Du slipper dermed for at ligge med en pude under benene.

Derudover er der følgende fordele, fordi du kan indstille sengen:

Du opnår en bedre søvn, hvis du har rygsmerter.

Du mindsker risikoen for uro i benene

Du får en bedre søvn, hvis du er forkølet

Du mindsker risikoen for snorken

Bonusinfo: elevationssengen anbefales til gravide.

Derudover koster en elevationsseng typisk også en tand mere end de andre sengetyper. Dog er det altid særlig meget. Forskellen kan være meget lille, og det kan i nogle tilfælde derfor være mest fordelagtigt at købe en lidt billigere elevationsseng sammenlignet med en dyrer kontinentalseng. Derudover skal du huske på, at en elevationsseng typisk holder i 10-15 år. Den skal derfor ikke udskiftes særlig tit, og du bør derfor ikke spare nogle funktioner væk, som du ender med at få behov for.

Sengens mærke

 

Forhandleren

 

Sengens fleksibilitet

 

Sengens pris

En anden væsentlig ting, som du bør gøre dig nogle overvejelser om er, hvor meget du har i sinde at spendere på din kommende seng.

I Danmark er der, desværre, en tilbagevendende tendens til, at prisen ofte bliver ét af de, hvis ikke det afgørende parameter når folk skal købe nye møbler til boligen, ny bil eller nyt hus.

Og jovist skal prisen også tages op til overvejelse. Men den er blevet tillagt meget mere vigtighed, end hvad godt er.

Dermed ikke sagt, at prisen er helt uvæsentlig.

På et splitsekund, uden videre overvejelse, har de fleste enten scrollet videre eller klikket sig ind på et produkt. Alene på baggrund af prisen. Der er selvfølgelig mange penge at spare – men der gås også tilsvarende på kompromis med kvaliteten.

I Danmark er vi meget nærige i forhold til, hvor mange penge vi bruger på at indrette vores soveværelser sammenlignet med, hvor meget vi bruger på vores køkkener og badeværelser.

Og som du vil læse i guiden er der stor forskel på kontinentalsenge, elevationssenge og boxmadrasser. Så det store spørgsmål er, om det virkelig er på sengen, man bør spare penge. For det er nemt at finde, klikke sig ind på, og købe en seng. Men at finde den rigtige er en noget mere kompliceret opgave.

Jovist er der nogle danskere, for hvem prisen er altafgørende. Men allerede på baggrund af prisen har de fleste udelukket store dele af udvalget. Og det er en skam, for der er virkelig kvalitetsforskel på senge, når man kommer op i en vis prisklasse.

Det er ikke unormalt, at en seng holder længe. Rigtig længe. Helt op til 10 år. Og derfor kan det godt betale sig at give et par hundrede kroner ekstra. For komforten følger som regel med. Så at de sidste hundrede kroner skal udelukke sengen fra overhovedet at være en mulighed er en skam.

Gode sparetips

Køb sengen online

Der er mange gode grunde til at købe sengen online, hvis du vil have en ellers høj vejledende udsalgspris endnu længere ned.

Spar penge på sengen

Der er store besparelser at hente. Du kender det måske fra andre produkter. Der er mange penge at hente, alene ved at du bestiller produktet på nettet fremfor i en fysisk butik. En lang række webshops har også showrooms, hvor du har muligheden for at prøve sengen, inden du placerer din ordrer. Andre fysiske butikker matcher, sjældne gange, den laveste netpris. Og det er bare med at udnytte det.

Som nævnt tidligere er der stor forskel på senge. For at mindske risikoen for at købe en forkert seng bør du derfor prøve den inden du køber den. Eller gøre det hurtigst muligt efter du har fået den leveret, således du ikke overskrider din ombytningsret. Og du bør aldrig tøve med at levere sengen tilbage eller få den byttet, hvis den ikke lever op til dine forventninger.

Større udvalg

Det gælder også, at du vil finde et langt større udvalg af senge hos online-forhandlerne. Og det skyldes, at der er langt færre omkostninger forbundet med driften af en webshop sammenlignet med et showroom eller en fysisk butik. Og derfor kan forhandlerne tilbyde et bedre sortiment. Oftest, fordi der er sparet andre steder.

Og det bør du udnytte som potentiel kunde.

Du kan med fordel kigge hos forskellige forhandlere på internettet – det koster gratis –  inden du lægger dig fast på en bestemt seng. For du vil typisk komme ud for, at de forskellige forhandlere har et forskelligt udvalg.

Bedre service

Ofte vil du opleve, at forhandlerne på nettet, udelukkende sælger senge og hvad dertil hører – blandt andet madrasser og lignende. Det betyder, at de typisk ved langt mere om netop disse produkter. Fysiske butikker har typisk et langt bredere sortiment af møbler ud over senge, hvilket betyder, at deres viden om senge kan være begrænset.

Grunden finder vi i, at omkostningerne ved at starte en fysisk butik udelukkende med salg af senge og madrasser har en høj opstartskapital sammenlignet med at etablere en online forhandler. Og derfor finder du meget få fysiske butikker, som har speciale i senge.

Bedre fortrydelsesret

Når du køber på nettet er du bedre dækket rent juridisk. Du får en 14 dages fuld fortrydelsesret og du har muligheden for at tage produktet i brug i samme omfang, som du ville have kunnet i en fysisk butik, og samtidig kunne levere det tilbage, hvis ikke det lever op til dine forventninger.

Det er noget, som langt de fleste desværre ikke er opmærksomme på.

At handle online stiller dig ikke værre – tværtimod. Du bliver stillet bedre ved at købe din seng online. Nogle forhandlere vælger endda at forlænge fortrydelses- og ombytningsretten. Det kan du læse meget mere om i vores guide, hvor vi gennemgår de mest kendte forhandlere – både webshops såvel som fysiske butikker.

Gratis fragt

Langt de fleste online forhandlere giver gratis fragt – til din hoveddør. Du slipper dermed for selv at skulle transportere sengen hjem. Nogle tilbyder endda at hjælpe dig med at sætte sengen op – uden beregning. 

Læs vores guide, hvor vi gennemgår de førende forhandlere og deres forskellige fordele her

Hvor meget kan man så spare?

Eksempler på besparelser

Sengens størrelse

Når du skal vælge seng kan du eventuelt som noget af det første sortere dem fra, som ikke er store nok. For du skal naturligvis ikke købe en seng, hvor der enten ikke er plads til hovedet eller fødderne.

Bonusinfo: Man siger gerne, at sengen skal være minimum 10 cm. længere end vedkommende, der anvender den.

Udover at sengen skal passe nogenlunde til din højde, så skal du også tage stilling til, hvor bred sengen skal være. Og det glemmer mange. 

Heldigvis er der en gylden tommelfingerregel, som vi har forsøgt at illustrere:

TABEL

Når du sover har din krop behov for at kunne bevæge sig. Er sengen til dig og din partner for lille vil I opleve, at I ikke får en optimal søvn. Det kan blandt andet resultere i en tilbagevendende træthedsfornemmelse. Og så er det ligegyldigt, hvor god sengen end måtte være. Hvis ikke den er stor nok vil du opleve, at du ikke får en optimal søvn. Derfor anbefales det, at sengens størrelse som udgangspunkt er lidt til den gode side.

Udover, at sengens størrelse skal passe til din kropsbygning og eventuelt din partners, så skal den selvfølgelig – i vores moderne samfund – også passe til soveværelsets indretning og pladsen i soveværelset.

Hvis sengen er alt for stor bliver den hurtigt dominerende i soveværelset. Det kan også være fint, hvis du vælger enten en kontinental- eller elevationsseng, hvor der typisk er kælet lidt for detaljerne. Vælger du derimod en boxmadras, hvor fokus ikke er på designet men kvaliteten, så skal du være forsigtig, for så kan sengen hurtig blive dominerende.

Hvor stor er en dobbeltseng? Hvor stor er trekvartseng? Find svarene i vores FAQ ved at klikke her.

 

Kildeangivelse

Som vi indledningsvis nævnte, så er denne guide baseret på frit tilgængelige informationer på internettet. Til udarbejdelsen har vi blandt andet brugt følgende hjemmesider, artikler og guides:

  • Bedrenætter.dk (artikler, produktbeskrivelser, guides)
  • Politikken.dk (artikler)

Leave a Reply

Theme by Anders Norén